Parteneri

Articole Anti Aging

Utilizarea produselor cosmetice fotoprotectoare
Esthetiq Magazine nr.15
Conf. Dr. Mirela Moldovan Dermatofarmacie si Cosmetologie UMF Cluj Napoca

Soarele a fost privit dintotdeauna ca sursa de lumina, caldura si energie, fiind unul din elementele indispensabile vietii pe pamant. Razele solare au multe efecte benefice atat asupra organismului cat si asupra pielii, de aceea expunerea la soare este o practica generala in toata lumea. Expunerea la soare este insotita insa si de efecte nedorite, motiv pentru care s-a dezvoltat o adevarata industrie pentru crearea de produse fotoprotectoare. Majoritatea acestor produse este utilizata in scop cosmetic, unele dintre ele fiind insa utilizate ca adjuvante ale tratamentelor dermatologice, in special in cazul pacientilor care prezinta alergii solare.

Este foarte importanta asigurarea unei protectii solare adecvate, care se obtine atat prin utilizarea corespunzatoare a preparatelor fotoprotectoare adaptate fiecarei persoane, in functie de varsta si de modul in care pielea reactioneaza la expunerea la soare (respectiv abilitatea de a se bronza sau de a se arde), cat si prin respectarea recomandarilor privind durata expunerii si intervalul orar de expunere.

Preparatele fotoprotectoare sunt utilizate in principal pentru doua roluri majore: protectia pielii impotriva arsurilor solare si protectia impotriva imbatranirii pielii.

Eficienta preparatelor fotoprotectoare este indicata de factorul de protectie solara (notat SPF sau FP), exprimat in cifre. Cu cat cifra care indica SFP este mai mare cu atat protectia oferita este mai mare, dar niciodata nu este o protectie totala. Un produs cu factor de protectie 8 va asigura o protectie mica a pielii, 15 - o protectie medie, 30 - o protectie mare si 50+ va asigura o protectie foarte mare.

Rolul protector al acestor produse este asigurat de prezenta in compozitia lor unor substante speciale, numite substante fotoprotectoare. Unele din acestea sunt substante minerale care reflecta toate tipurile de radiatii solare (de exemplu oxid de zinc si dioxid de titan), altele sunt substante organice care absorb anumite radiatii din domeniul UV: UVB – responsabile de arsurile pielii si UVA - responsabile in principal de accelerarea imbatranirii pielii.

in produsele fotoprotectoare se utilizeaza de obicei combinatii ale acestor doua tipuri de substante, in amestecuri complexe de substante, al caror numar creste o data cu cresterea gradului de protectie.

Pe langa gradul de protectie este important sa se cunoasca si tipul de substante care realizeaza fotoprotectia intr-un anumit produs. Astfel, pentru copii se va opta in special pentru preparate la care fotoprotectia este obtinuta cu ajutorul substantelor minerale, in starea lor naturala nu sub forma de nanoparticule, care desi sunt putin mai dificil de etalat si pot sa lase urme albe dupa aplicare sunt mai bine tolerate, sunt mai stabile si sunt la fel de eficiente pe toata durata cat raman etalate pe piele. Pentru copii si pentru femeile insarcinate se vor evita produsele care contin urmatoarele substante fotoprotectoare: benzophenone, ethyl cinnamate, etylhexyl metoxicinnamate (numai in concentratie peste 10%), 4-methylbenzilidene camphor, pentru care a fost evidentiat in studiile efectuate pe animale un efect de perturbare a sistemului endocrin. Desi aceste efecte au fost evidentiate numai la animale, pana la obtinerea unor date concrete si la om, prudenta indeamna la evitarea acestor substante la categoriile mentionate.  De asemenea, persoanele care sunt predispuse la alergii vor alege produse care sa nu contina benzophenone-3, benzophenone-4, 4-methzlbenzylidene camfor etc, deoarece studiile efectuate pe aceste substante au aratat ca pot fi responsabile de alergii cutanate.  

Numerosi consumatori considera ca aplicarea preparatului fotoprotector le asigura o protectie completa impotriva tuturor efectelor nedorite produse de radiatiile solare, avand astfel tendinta de a prelungi in mod irational timpul de expunere la soare.

Pentru o protectie adecvata se impune respectarea unor recomandari referitoare la utilizarea produselor fotoprotectoare.

Cele mai importante sunt:

- evitarea expunerii la soare intre orele 11,30 si 16 pe toata durata verii, chiar in conditiile in care a fost aplicat un preparat fotoprotector cu factor de protectie mare;

- aplicarea preparatului se facecu 20 minute inainte de expunereala soare;

- aplicarea omogena a preparatului, in cantitate suficienta(aproximativ 20 g pentru aplicarea pe tot corpul la un adult);

- reaplicarea la interval de 2 h sau dupa baie sau in cazul efectuarii unor activitati fizice solicitante care duc la o cantitate mare de transpiratie;

- pentru copii se va opta pentru o utilizarea de preparate cu protectie mare si foarte mare, asociata cu protectia vestimentara care este asigurata prin obiecte de imbracaminte adecvate (palarie, tricou)

- pentru copiii sub 6 luni nu se recomanda expunerea la lumina directa a soarelui, nu se recomanda nici aplicarea de preparate fotoprotectoare, vor fi feriti de lumina directa, protectia fiind asigurata numai prin elemente de vestimentatie potrivite si respectarea cu strictete a intervalelor orare de expunere.

Pe linga substantele active fotoprotectoare prezenta in preparate a unor alte categorii de ingrediente care asigura protectia impotriva radicalilor liberi produsi in piele la expunerea la soare (in special vitamina E, dar si extracte naturale cu acest efect), ingrediente cu rol hidratant (cum este glicerolul) ingrediente cu rol calmant (cum este alantoina), reprezinta un avantaj si poate constitui un criteriu bun de selectie a produselor pe care le contin.

in concluzie, prin respectarea unor recomandari simple si utilizarea adecvata a produselor destinate protectiei solare, se pot evita efectele negative care pot insoti expunerea la soare, permitand obtinerea  bronzului in conditii de siguranta.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro