Parteneri

Articole Estetica dentara

Tratamentul multidisciplinar al despicaturilor labio-maxilo-palatine
Esthetiq Magazine Nr. 7
Dr. Claudia Corega Medic primar Ortodontie şi Ortopedie dento-faciala U.M.F. Cluj-Napoca

Despicăturile labio-maxilo-palatine sunt anomalii grave, evidențiabile ecografic în prezent pe parcursul dezvoltării intrauterine, și evidente la naștere. Ele apar datorită modificării embriogenezei sub influența unor factori patologici care acționează mai ales între lunile 2-4 de dezvoltare intrauterină.

Se manifestă clinic sub forma unor modificări morfologice faciale care interesează nasul, buza superioară, palatul dur și vălul palatin, arcadele alveolare, având drept consecință tulburări funcționale complexe.

Tratamentul acestor anomalii este multidisciplinar și eșalonat pe o perioadă lungă. În această secvență, un rol important revine chirurgului maxilo-facial ale cărui obiective terapeutice este refacerea continuității structurilor faciale în scopul asigurării unor condiții normale de dezvoltare ale acestora.

Evoluția conceptelor terapeutice permite ca înainte de plastia buzei superioare să se realizeze o intervenție ortopedică de repoziționare a segmentelor alveolare malpoziționate prin remodelare nazo-alveolară (nasoalveolar moulding).

Tratamentul ortodontic se derulează în perioada de creștere și care are drept obiective corectarea malpozițiilor dentare, dar mai ales stimularea dezvoltării maxilarului superior în scopul obținerii unor rapoarte corecte intermaxilare. La sfârșitul perioadei de creștere, deficitele scheletale restante se corectează prin intervenții de  chirurgie ortognatică, urmând ca eventualele asimetrii reziduale să fie atenuate prin chirurgie plastică în cadrul căreia combinații de transfer liber de grăsime și filleri restabilesc morfologia normală.

Despicăturile labio-maxilo-palatine beneficiază de un tratament complex al cărui avantaj major este restabilirea completă a simetriei faciale, în ciuda duratei lungi a tratamentului multidisciplinar.

Importantă este cooperarea părinților care trebuie să se adreseze cât mai rapid, preferabil în primele 2 săptămâni după naștere, centrelor specializate în tratamentul acestor deformități faciale pentru a permite obținerea unor rezultate optime în restabilirea funcțiilor aparatului dento-maxilar.

 

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro