Parteneri

Articole Laser & IPL

Tratamentul cu laser al infecţiilor fungale ale unghiilor
Esthetiq Magazine nr.15

Combinarea antimicoticelor locale cu cele orale este tratamentul cel mai răspândit în tratarea onicomicozei. Însă aceste medicamente au efecte secundare majore la nivelul ficatului şi rinichilor, şi interacţiuni cu medicamente în anumite populaţii, ca de exemplu la copii, la bătrâni, şi la pacienţi cu boli sistematice sau boli ale ficatului. Astfel, este o nevoie foarte mare de proceduri simple, eficiente, non-toxice care nu poartă un risc de a cauza rezistenţă micotică.

 

Un laser Nd: YAG cu puls lung emite o lumină de lungime de undă apropiată de cel infraroşu (1064 nm), care este cunoscut pentru efectul ei de deteriorare a celulelor în absenţa unor colorante exogene sau alte medicamente sau chemicale fotosensitive.

 

S-a efectuat un studiu pilot clinic, în cadrul căruia 42 de unghii (a 14 pacienţi) care arătau onicomicoză cauzată de Trichophyton sp., Aspergilus niger, Candida sp., şi alte ciuperci, au fost tratate cu terapia nouă cu laser Nd:YAG (1064 nm) într-o serie de 4 sesiuni în interval de 3 luni. La 13 pacienţi (93%) s-a observat curăţarea ciupercilor la controlul de după 3 luni, iar la controlul de 6 luni şi 12 luni s-a observat vindecarea completă la fiecare pacient.

 

Măsurarea temperaturii pe unghii în timpul tratamentului şi după scanarea cu Nd:YAG ne arată că unghia este complet acoperită în cca 15 secunde, ajungând la 50 °C şi faza de răcire sub 40 °C este de obicei mai lungă decât un minut. Pe lângă o senzaţie de căldură uşoară până la moderată nu s-au înregistrat alte efecte secundare. Nu au apărut complicaţii. Rezultatele finale au fost foarte satfisfăcătoare.

Unul dintre avantajele principale ale terapiei cu laser este efectul bactericid. Lumina laser cauzează hipertermie locală, distrugerea microorganismelor patogene, şi stimularea proceselor de vindecare. Patofiziologia radiaţiilor laser arată că aceste caracteristici ale razei laser deactivează organismele nedorite prin denaturarea totală sau parţială a unor sau mai multor molecule patogene. Raza realizează acest lucru prin iniţializarea unei reacţii fotobiologice sau fotochimice care atacă celulele patogene sau prin inducerea unor răspunsuri imune care atacă organismele.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro