Parteneri

Articole Psihologie

Sa adoptam o atitudine pozitiva
Esthetiq Magazine Nr. 7
Psih. Ramona Mihuţ

În aceste zile de criză economică toţi suntem afectaţi şi încercăm să ne menţinem pe linia de plutire, să găsim soluţii, să putem depăşi aceste momente dificile. Din păcate, problemele de zi cu zi îşi lasă amprenta asupra noastră, asupra vieţii şi au un impact asupra atitudinii pe care o afişăm. Indiferent de natura problemei financiare, profesionale sau personale de multe ori este greu să trecem peste ea şi mai ales “prin” ea, atunci când nu dispunem de resursele necesare.

Studiile recente au arătat că persoanele care trec printr-o perioadă dificilă, îşi pot recăpăta echilibrul adoptând o atitudine pozitivă. Aşadar, trebuie să reînviem optimismul, care s-a dovedit a fi cea mai importantă formă de apărare psihologică împotriva sentimentului de neputinţă. Adoptând o atitudine pozitivă în faţa problemelor, ne vor creşte şansele să depăşim situaţiile mai puţin plăcute cu care ne confruntăm.

Ar trebui să încercăm să descoperim ceva bun în orice şi în oricine. Să evităm  să generalizăm în sensul rău, să nu tragem concluzii pripite, de genul  (“nu o să termin niciodată asta”) şi să nu ne lamentăm la infinit. Să stăm în preajma oamenilor fericiţi care fac glume şi râd chiar şi pe seama problemelor, să ne înconjurăm de lucruri pozitive, să zâmbim.

Un aspect neglijat de noi toţi, se referă la atitudine mentală care poate fi influenţată şi de postura noastră corporală. De exemplu, dacă stăm sau mergem ca un om slab sau bolnav, agentul interior va copia această postură şi se va comporta ca atare, dar dacă cultivăm o postură dreaptă, cu pieptul în faţă şi umerii traşi

atitudinea interioară va înregistra acest lucru şi va deveni mai optimistă. Ar trebui să ne comportăm „ca şi cum” am fi optimişti, la început putem „falsifica” sau pretinde o gândire pozitivă pentru a ne „înşela” conştiinţa, dar în cele din urmă va trebui să integrăm, asumăm şi asimilăm această atitudine ca fiind proprie şi autentică.

Este firesc să ne simţim stresaţi, trişti sau copleşiţi de probleme, cheia e la noi, trebuie schimbate gândurile negative şi cultivată atitudinea pozitivă. Trebuie să înţelegem că nu putem controla lumea exterioară, decât într-o foarte mică măsură şi soluţia e să ne focalizăm pe lucrurile pentru care avem resurse şi putem să le rezolvăm, să ne gândim la aspectele pozitive din viaţa noastră să apreciem ce avem, să vedem binele din rău, pentru că întotdeauna avem ceva de învăţat dintr-o situaţie grea.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro