Parteneri

Articole Chirurgie Estetica

Rinoplastia estetica si functionala - o metoda eficienta de a remodela nasurile dificile (partea I)
Esthetiq Magazine Nr. 13
Doctor Q - Dr. Adrian Avram Medic specialist chirurgie estetica, plastica si reparatorie

Rinoplastia este o procedura chirurgicala prin care se reconstruieste forma nasului atât din punct de vedere estetic dar si functional. Rinoplastiile sunt estetice când se urmareste îmbunatatirea formei nasului si  functionale când se urmareste îmbunatatirea respiratiei care uneori este o problema, dar în majoritatea cazurilor rinoplastiile au ambele componente mentionate de corectat. Forma si functia nasului pot fi determinate din nastere (congenital) dar pot fi influentate de factori din timpul vietii – ex: traumatisme sau diferite patologii la nivelul nasului.  Uneori când exista probleme complexe la nivelul nasului (cancere de piele, traumatisme ce lasa defecte nazale precum si diformitati congenitale) se apeleaza la rinoplastia reconstructiva care urmareste restaurarea functiei dar si esteticii nasului cât mai bine posibil.

În functie de tehnicile operatorii, rinoplastia este închisa si deschisa. Rinoplastia închisa, desi populara, nu lasa nicio cicatrice externa, are timp de recuperare mai scurt decât cea deschisa însa are limite în ceea ce priveste posibilitatea de a remodela nasul fata de rinoplastia deschisa care permite o vizualizare directa a anatomiei nasului, evaluare mai exacta a tuturor diformitatilor, dând posibilitate de a utiliza un numar mult mai mare de tehnici în a remodela nasul dar cu dezavantajul micii cicatrici columelare care în timp nu este vizibila, timp operator mai crescut (anestezie generala) si cu timp de recuperare ceva mai lung decât rinoplastia deschisa.

Rinoplastiile pot fi primare sau secundare când se reintervine pentru a corecta o diformitate restanta dupa interventia primara. Rinoplastiile secundare sunt mult mai dificile si cu un rezultat mai putin predictibil decât interventiile primare.

Când se evalueaza un  pacient candidat la rinoplastie sunt foarte importante asteptarile si dorintele acestuia legat de rezultatul operatiei. Se realizeaza o analiza faciala a tututor elementelor anatomice ale nasului: tipul pielii (grosime, textura), potentialele anomalii ale scheletului facial, daca exista anomalii craniofaciale (disproportie între etajele fetei), deviatia nasului, dorsul nasului (liniile estetice ale nasului) precum si componenta osoasa a acestuia, raportul pe care îl are cu partea cartilaginoasa anterioara (cartilajele alare). De asemenea se evalueaza vârful nasului ca forma, proiectie precum si aripioarele nazale si columela (partea inferioara a nasului). Exista anumite proportii si o armonie între toate aceste componente ale nasului de care trebuie tinut cont alaturi de dorintele pacientilor în momentul în care se realizeaza un plan al viitoarei operatii de rinoplastie. Analiza acestora permite o evaluare foarte exacta a diformitatilor nasului, iar rinoplastia deschisa, prin multitudinea de tehnici pe care le permite, realizeaza o corectie foarte buna a tututor acestor diformitati.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro