Parteneri

Articole Estetica dentara

RECONSTRUCTIA ZAMBETULUI Fatetele dentare din ceramic
Esthetiq Magazine nr.15

 

Dr. Marina POPESCU, Medic stomatolog

Cabinet stomatologic NERVADENT Cluj Napoca

,

 

Trăim în secolul în care oamenii pun accent, din ce în ce mai mult, pe aspectul exterior, o lume în care dorim cât mai mult frumos în jurul nostru și vrem să dăruim și noi, la rândul nostru, tot frumos!

Prima regulă pentru a putea transmite fericirea interioară, pentru a ne bucura de orice detaliu al vieții, pentru a ne simți încrezători în propia persoană și nu în ultimul rând pentru a dărui energie pozitivă în jurul nostru este să zâmbim cât mai des!  Dar nu de puține ori observăm oameni în jurul nostru care evită să zâmbească, să râdă cu poftă ba chiar să se simtă jenați din această cauză. Motivul se datorează, de cele mai multe ori faptului că ne este rușine cu zâmbetul nostru că nu suntem multumiți de aspectul dinților noștri. Mulți dintre noi nu știu însă că, acel ”zâmbet de Hollywood “ nu este predestinat doar actorilor sau vedetelor de televiziune , că nici aceștia nu au fost înzestrați de la natură cu o dantură perfectă, ci au apelat la estetică dentară pentru a avea un zâmbet perfect. În acest scop, stomatologia modernă de azi vine în ajutorul nostru cu mai multe metode de îmbunătățire a esteticii, nu numai dentare cât și faciale.

Unul dintre cele mai moderne tratamente stomatologice protetice, adaptat fiecărui caz în parte, pentru a putea avea zâmbetul mult dorit este fațetarea dentară din ceramică.

 

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt de departe cele mai estetice lucrări protetice. Fațetele sunt asemenea unor cămași sau unghii false, foarte subțiri, din ceramică, care acoperă suprafața vizibilă a dinților frontali, de obicei a celor superiori, modificându-le astfel forma , culoarea și poziția lor astfel încât pot crea o diferență drastică și imediată atât a zâmbetului cât și a aspectului facial.

  

De ce din ceramică?

 

A fost demostrat că ceramica este de departe cel mai estetic material pentru lucrările protetice, având o rezistență foarte bună și redând, în același timp, textura și transluciditatea dintelui natural. Mai mult de atât, ceramica este un material foarte pur, cu calități similare substanței naturale a dinților ceea ce o face biocompatibilă datorită stabilității chimice crescute, toxicității scăzute asupra țesutului și gradului redus de a produce sensibilitate sau iritabilitate la nivelul gingiilor. De asemenea, ceramica reduce placa bacteriană ce se formează pe dinți datorită suprafeței netede și lucioase de care placa bacteriană nu poate adera.

 

Ce probleme stomatologice pot rezolva fațetele dentare?

 

-spații interdentare inestetice (ex.: “strungareata“)

-colorații dentare care provin din interiorul dintelui (ex: lipsa de vitalitate a unor dinți sau în urma unor tratamente medicamentoase) - înghesuiri dentare moderate (înghesuiri moderate care se pot rezolva acum și fară aparate dentare ortodontice)

-formele și dimensiunile inestetice ale anumitor dinții (ex: un incisiv lateral prea mic, un incisiv cu marginile prea rotunjite etc.)

-traumatisme dentare cu pierderi moderate de substanță (fracturi, fisuri etc.)

- obturații frontale inestetice

 

Cât de repede îmi pot da fațetele dentare zâmbetul dorit?

 

Prima sedință la medicul stomatolog în vederea fațetării constă mai mult într-un dialog medic-pacient. În această ședință medicul trebuie să înțeleagă cerințele pacientului în refacerea formei și culorii viitoarelor fațete. În acceași sedință se va lua o amprentă pentru un model de studiu care va fi trimis la laboratorul de tehnică dentară unde tehnicianul dentar va modela din ceară pe modelul de studiu viitoarea formă a dinților. (tehnica wax-up)

 

În a doua ședință i se vor arăta pacientului fațetele modelate în ceară și rezultatul estetic al dinților în ansamblu. Odată ce pacientul este multumit de modelul fațetelor din ceară se începe, în acceași ședință, prepararea dinților în vederea fațetării. Tehnica de realizare este netraumatizantă și în funcție de caz, se șlefuieste între 0,5-0,6 mm în smalțul dentar sau, la unele cazuri, fațetele vin cimentate fără a fi nevoie de șlefuire.

Dupa ce preparațiile speciale pentru fațetare au fost terminate, se amprentează arcadele dentare.

 

A treia sedință, când fațetele dentare sunt gata pentru cimentarea definitivă este dupa 3-4 zile. Fațetele se cimentează pe dinți cu adezivi de ultimă generație, urmărind anumite reguli foarte stricte. Odată cimentate, fațetele se integrează perfect în structura dintelui.

 

                                                                             

 

                                  

Care sunt avantajele fațetelor?

 

- Necesită șlefuiri minore ale suprafeței exterioare a dinților

- Conservă vitalitatea dinților

- Sunt foarte fizionometrice

- Neavând infrastructura metalică, dinții restaurați nu vor prezenta umbre negre în vecinatatea gingiei

- Textura şi transluciditate similare dinților naturali

- Lipsa reacţiilor alergice datorită BIOCOMPATIBILITATII ceramicii dentare

- Menajarea gingiei în timpul șlefuirii, amprentării și cimentării, deoarece limita lucrării poate fi plasată chiar în vecinătatea gingiei (nu necesită “înfundarea” limitei lucrării subgingival pentru mascarea acesteia)

Concluzia                                                                                      

 

 

Fațetele sunt  destinate să se potrivească fizionomiei pacientului, personalității lui și în final, să-i redea zâmbetul mult visat!

 

Efectele pozitive ale unei asemenea  intervenții asupra zâmbetului, fizionomiei și încrederii în sine nu trebuie subestimate!

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro