Parteneri

Articole Nutritie si dietetica

Pune frână procesului de îmbătrânire! Spune DA unei diete anti-aging
Esthetiq Magazine 17
Laura BIRIS nutritionist dietetician

Ştiaţi că în fiecare moment radicalii liberi în exces accelerează procesul de îmbătrânire şi stau la baza numeroaselor boli cronice?

Radicalii liberi sunt substanţe care produse în cantitate rezonabilă dau rezultate utile pentru buna funcţionare a organismului deoarece intervin în procese imunologice şi accelerează moartea celulelor bolnave permiţând înlocuirea lor cu celule noi.

Problema apareîn momentul în care aceşti radicali liberi se găsesc  în cantitate prea mare în organism şi încep să atace ţesuturile şi organele sănătoase.  Prin procese normale, fiziologice ca respiraţia şi digestia se generează radicali liberi, însă cele mai periculoase situaţii asociate cu o cantitate crescută a acestor substanţe sunt: fumatul, consumul de alcool, supraalimentaţia, expunerea la soare, starea de boală şi nu în ultimul rând stresul.

Natura ne-a înzestrat cu un sistem antioxidant extreme de performant capabil să neutralizeze o parte din aceşti radicali liberi. Acesta se bazează pe o serie de enzime şi proteine fabricate de organism dintre care cele mai importante sunt SOD (superoxid dismutază) şi GP (glutation peroxidaza). Ambele necesită un aport alimentar echilibrat; SOD pentru a fi sintetizată are nevoie de cupru, zinc şi magneziu iar GP este dependent de aportul alimentar de zinc.

Sistemul nostru antioxidant este extrem de eficient în cazul utopic în care trăim departe de poluarea, contaminarea şi stresul cotidian, în absenţa stări de boală şi având un regim alimentar sănătos. Cum lucrurile în viaţa de zi cu zi nu sunt deloc aşa putem să contribuim considerabil încărând rezervorului de antioxidanţi din surse alimentare.

Principalele substanţe antioxidante provenite din alimente sunt:

-vitaminele antioxidante : A , C si E

-mineralele : seleniu, zinc, cupru

-fitonutrienţii: betacarotenul, carotenoizii, licopenul, flavonoizii, polifenolii etc.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro