Parteneri

Articole Chirurgie Estetica

OBEZITATEA-posibilitati moderne de tratament
Esthetiq Magazine Nr. 13
Dr. Terezia Muresan

Obezitatea- boala epocii moderne- este o condiţie patologică în care acumularea excesivă a ţesutului gras în organism , poate avea efecte negative asupra stării de sănătate a individului.Gradul de obezitate este evaluat utilizând indicele de masă corporală, definit ca un raport între greutate (exprimată în kilograme) şi pătratul înălţimii.Un indice de masă corporală peste 30kg/m² defineşte obezitatea.

Obezitatea este determinată, în cele mai multe situaţii de o combinaţie a mai multor factori: aportul alimentar excesiv, sedentarismul, susceptibilitatea genetică, unele medicamente, afecţiunile psihiatrice, unele afecţiuni endocrine, factorii sociali, unii agenţi infecţioşi.

Prezenţa obezităţii creşte riscul apariţiei unui cortegiu de afecţiuni.Astfel, cel mai frecvent asociate obezităţii sunt diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemi, hipertrigliceridemia.În plus, obezitatea atrage după sine o serie de probleme osteo-articulare, apnee de somn, tulburări de coagulare sangvină, predispoziţie pentru o serie de afecţiuni maligne.

În contexul impactului socio-economic negativ uriaş pe care obezitatea îl are, eforturile specialiştilor se concentrează tot mai mult în direcţia perfecţionării unor metode moderne de tratament.

Trebuie ţinut cont de faptul că terapia obezităţii este una multimodală, implicând participarea psihologului, a nutriţionistului, a chirurgului specializat în chirurgia obezităţii şi a chirurgului plastician.

Prima linie de tratament a obezităţii o reprezintă dieta echilibrată şi exerciţiul fizic, însă ratele de succes pe termen lung ale acestora sunt destul de reduse (20%).Terapia medicamentoasă utilizată pe termen lung este grevată de o serie de efecte secundare la nivel digestiv. În aceste condiţii, chirurgia bariatrică (chirurgia obezităţii) rămâne tratamentul cel mai eficient al obezităţii. Studii recente arată o rată a scăderii de greutăţii corporale de 14-25% la 10 după chirurgia bariatrică (depinzând de procedeul utilizat) şi o scădere a ratei mortalităţii cu 29% comparativ cu metodele non-chirurgicale de tratament.

Tratamentul chirurgical al obezităţii este recomandat pacienţilor care au un indice de masă corporală peste 40 kg/m², la care dieta şi exerciţiul fizic nu au dat rezultate.Există la ora actuală mai multe variante de operaţii bariatrice, care dau rezultate diferite din punctul de vedere al scăderii în greutate.Astfel bandarea gastrică presupune reducerea volumului gastric prin compartimentarea stomacului cu ajutorul unui inel siliconat al cărui calibru este ajutat în funcţie de evoluţia scăderii greutăţii corporale.Gastroplastia vericală (sleeve-gastrectomy) este procedura care reduce capacitatea gastrică, prin îndepărtarea chirurgicală a marii curburi a stomacului. O variantă a procedurii anterioare este aşa numitul sleeve plicaturat (gastric imbrication) – procedură care renunţă la secţionarea porţiunii vericale a stomacului şi se limitează la reducerea capacităţii acestuia prin plicaturarea lui în interiorul propriei cavităţi.Această ultimă variantă teraputică câştigă din ce în ce mai mult teren, deoarece are costuri mult mai reduse decât banadarea gastrică şi gastroplastia verticală, este mai puţin agresivă şi cu rezulate pe termen lung cel puţin la fel de bune.Cele trei tehnici chirurgicale menţionate mai sus sunt realizate în marea majoritate a cazurilor în manieră laparoscopică, recuperarea pacienţilor fiind în majoritatea cazurilor rapidă cu posibilitatea reintegrării socio-economice rapide.

Consecutiv acestor intervenţii, pacienţii scad semnificativ în greutate, confruntându-se cu problema aspectului estetic , a cărui rezolvare aparţine chirurgului plastician, fapt ce susţine încă o dată faptul că tratamentul acestei patologii presupune o strânsă colaborare interdisciplinară.

    

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro