Parteneri

Articole Psihologie

Influenta mass mediei asupra felului in care ne percepem
Esthetiq Magazine Nr. 6
Psih. Ramona Mihuţ

Trăim într-o societate în care frumuseţea fizică este importantă şi suntem bombardaţi prin mass-media cu imagini ale unor femei şi bărbaţi cu înfăţişări perfecte. Înfăţişarea fizică, frumuseţea este asociată cu sănătatea, cu moralitatea, cu inteligenţa şi cu succesul în viaţă.

Imaginea corporală, ca percepție a propriei înfățisări, conţine trei categorii de componente: cognitive, emoţionale şi comportamentale. Satisfacţia/ insatisfacţia faţă de propria înfăţişare ţine de componenta cognitivă/constientă a imaginii corporale, reunind capacitatea de evaluare a propriei înfăţişări în termeni de satisfăcut – nesatisfăcut. Dacă apar niveluri ridicate de insatisfacţie faţă de propria înfăţişare sau de un anumit aspect al propriei înfăţişări, acestea predispun la tulburări precum: anorexie, bulimie sau dismorfie. Dintre aceste tulburări, dismorfia este cea mai gravă și se referă la preocuparea exagerată de un anumit defect corporal, real sau imaginar și este asociată cu reducerea drastică a nivelului de funcţionare psiho-socială, a calităţii vieţii persoanei.

Datorită faptului că mass media are o influenţă puternică asupra felului în care percepem propria înfăţişare, apar trei procese prin intermediul cărora acţionează: (1) prin compararea socială, ne comparăm cu un ideal de frumuseţe propagat de mass-media, (2) internalizăm acest ideal (ne dorim şi noi să arătăm la fel) şi (3) investim resurse în modificarea înfăţişării proprii în scopul atingerii idealului de frumuseţe.

Un nivel ridicat de insatisfacţie faţă de propria înfăţişare este un factor de risc real pentru dezvoltarea unor tulburări amintite mai sus. Se pare că, unele persoane sunt predispuse mai mult decât altele la dezvolta astfel de tulburări. Această predispoziţie ţine de anumite caracteristici psihologice, cum ar fi de exemplu, dispoziţia noastră de a utiliza anumite strategii de copying (de adaptare) în faţa presiunilor de atingere a idealului de frumuseţe.

Sunt strategii de adaptare pe care le utilizăm atunci când ne confruntăm cu anumite insatisfacţii faţă de propria înfăţişare: de exemplu - evitam situaţiile ce pot activa insatisfacţia faţă de propria înfăţişare, incercăm să ne  adresăm înfăţişarea prin diverse comportamente “reparatorii” sau acceptăm propria înfăţişare cu imperfecţiunile ei. Dintre acestea doar acceptarea raţională - pozitivă a imperfecţiunilor corporale – este un mod sănătos de a gândi şi acţionează ca factor protector în influenţa mass-mediei asupra autoevaluării imaginii corporale.

Este important să fim conștienți de aceste procese, să știm cum acestea actionează și să reușim să le utilizăm adecvat în momentele în care evaluarea propriei înfățisări este influențată de mesajele primite din mass-media.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro