Parteneri

Articole Anti Aging

Cosmetice naturale, organice, bio sau eco?
Esthetiq Magazine 17
Conf. Dr. Mirela Moldovan Dermatofarmacie si Cosmetologie UMF Cluj Napoca

În ultimii ani produsele cosmetice care conțin ingrediente de proveniență naturală au devenit tot mai căutate de consumatorii din toată lumea, pe de o parte datorită beneficiilor pe care acestea le oferă pielii și pe de altă parte din dorința de a proteja mediul înconjurător, întrucât ingredientele de origine naturală nu poluează mediul înconjurător. 
Legislația europeană actuală în domeniul produselor cosmetice nu reglementează semnificația termenului ”cosmetic natural” sau ”cosmetic organic” de aceea se pot întâlni situații în care într-un produs etichetat ”natural”, concentrația de ingrediente naturale este foarte mică, marea majoritate a ingredientelor fiind la fel cu a produselor obișnuite.
Pentru a aduce clarificări în acest domeniu, în Europa au fost create mai multe organisme de certificare a produselor cosmetice, autorizate, dintre care se pot menționa Cosmebio (Franța), Ecocert (Franța), BDIH (Germania), SOIL Association (Marea Britanie) ICEA (Italia), Bioforum (Belgia). Acestea au colaborat la realizarea unui standard comun denumit COSMOS, care stabilește cerințele minime pentru produsele naturale sau organice și definește două nivele de certificare ”Cosmos natural” și ”Cosmos organic”. Principiile generale ale acestui standard se referă la ingredientele conținute, fiind promovate cele provenite din agricultura organică, dar și la modul de procesare și preparare a produselor, care trebuie să respecte sănătatea umană și mediul înconjurător. Niciun ingredient nu poate proveni de la organisme modificate genetic, iar produsele finite nu pot conține nanomateriale. De asemenea, nu este permisă testarea pe animale nici a ingredientelor nici a produsului finit, se cere ca la obținerea ingredientelor să se utilizeze procedee de extracție care să fie sigure, produsul să nu influențeze mediul înconjurător, iar ambalajele să fie sigure (să nu conțină policlorură de vinil sau polistiren), alegându-se de preferință cele reciclabile.
Diferența între produsele certificate ”naturale” și cele ”organice” constă în procentul de ingrediente organice conținute în produsul cosmetic. Astfel, pentru un produs certificat ”Cosmos organic” trebuie ca cel puțin 95% ingredientele naturale (provenite din agricultură, aquacultură) sau cele procesate pe cale fizică și 20% din totalitatea ingredientelor produsului să fie organice. În cazul cosmeticelor certificate ”Cosmos naturale” doar 50% din ingredientele naturale trebuie să fie organice.
Certificarea produselor ca ”bio” (biologice) sau ”eco” (ecologice) este realizată de asociația profesională Cosmebio, din Franța. Pentru a fi considerat ”cosmetic bio” trebuie să fie îndeplinite următoarele cerințe: 95 % din ingredientele vegetale ale produsului cosmetic și 10% din totalitatea ingredientelor trebuie să provină din agricultura bio. Produsele cosmetice pot fi etichetate ”eco” dacă 50 % din ingredientele vegetale ale produsului cosmetic și 5% din totalitatea ingredientelor provin din agricultura bio.
Prin precizările făcute, organismele de certificare au adus lămuriri în ceea ce privește semnificația termenilor ”organic”, natural”, ”bio” și ”eco”, ajutând consumatorii să aleagă în cunoștință de cauză produsele cosmetice dorite și, mai ales, să aibă informațiile corecte în ceea ce privește efectele și siguranța la utilizare a acestora.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro