Parteneri

Articole Nutritie si dietetica

Compozitia corporala
Esthetiq Magazine 16
Laura BIRIS nutritionist dietetician

De ce e important să ne cunoastem compozitia corporală?

            Analiza compozitiei corporale permite evaluarea statusului nutritional individual si reprezintă cea mai utilă metodă pentru a monitoriza si determina eficacitatea dietei si a exercitiului fizic în vederea reducerii tesutului adipos sau a cresteri procentului de masă musculară.
            Evaluarea corectă a compartimentelor corporale (masă grasă, masă osoasă, masă musculară, lichide corporale) stă la baza stabiliri unui diagnostic nutritional adecvat si creste considerabil eficienta programelor individualizate de nutritie, necesare pentru a atinge greutatea optimă.
            Diagnosticul de obezitate stabilit pe calculul IMC (Indicele de Masă Corporală) bazat doar pe raportul a doi parametrii antropometrici (greutate si înăltime) este din ce în ce mai controversat si considerat un element de diagnostic insuficient. Un IMC între 18,5 si 24,9 corespunde persoanelor normoponderale, între 25-29,9 suprapondere iar peste 30 se consideră obezitate. Luând ca exemplu cazul unui culturist de 100 kg, 1,80 m si un procent de masă grasă între 8-10%, acesta nu poate fii diagnosticat obez din cauza IMC-ului său care depăseste 30 si trebuie evaluat după alte criterii caracteristice sportului practicat.

Cum determinăm compozitia corporală?
            Metoda ideală pentru determinarea compozitiei corporale are la bază principiul impedantei bioelectrice sau bioimpedantă. Aceasta metodă non-invazivă permite evaluarea corectă si completă a compartimentelor corporale si permite cunoasterea unor parametrii indispensabili pentru implementarea si monitorizarea tratamentului dietetic.
            Bioimpedanta se bazează pe rezistenta pe care o au tesuturile la trecerea unui impuls electric care traversează organismul. Tesutul muscular si sângele au un continut ridicat de apă si electroliti motiv pentru care permit trecerea curentului electric cu usurintă comportându-se asemeni unor conductori spre deosebire de tesutul adipos care actionează ca un rezistor si nu permite trecerea curentului electric.
            Analizatorul corporal TANITA este un dispozitiv care foloseste principiul bioimpedantei prin intermediul celor 8 electrozi amplasati la nivelul mâinilor si picioarelor. Este singurul dispozitiv de acest gen acreditat pentru uz medical si care are la bază numeroase studiii de specialitate care îi dovedesc acuratetea si eficacitatea.

          Cu ajutorul dispozitivului TANITA se obtine profilul complet al compozitiei corporale care include:

  • Greutate
  • IMC
  • Masă grasă exprimată atât în kg cât si în procente
  • Masă musculară
  • Masă non-grasă (include masă musculară, masă osoasă, lichide corporale)
  • Grăsime viscerală
  • Procentul de apă
  • Rata metabolică bazală

            Este esential ca toate aceste informatii să fie interpretate de personal calificat si specializat. Nutritionistii-dieteticieni licentiati reprezintă la ora actuală profesionistii medicali indicati si cel mai bine pregătiti pentru a propune si monitoriza tratamentele dietetice si indicatile nutritionale.
            Din acest motiv o evaluare obiectivă, bazată pe un fundament stiintific care apreciază corect starea de nutritie este necesară pentru elaborarea unor indicatii terapeutice adecvate asigurând premisele necesare succesului pe termen lung al unui program de nutritie.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro