Parteneri

Articole Laser & IPL

Ce se intampla cu pielea dupa o sarcina si cum se pot combate aceste modificari?
Esthetiq Magazine Nr. 12
Prof. Dr. Alexandru Tataru Medic Primar Dermatologie - Venerologie UMF Cluj Napoca

                În timpul sarcinii şi după această perioadă, la nivelul pielii pot apare o serie de modificări, majoritatea femeilor considerându-le neplăcute din punct de vedere estetic şi cosmetic. Multe dintre aceste modificări sunt însă reversibile, iar vestea bună pentru proaspetele mămici este că acum există o serie de terapii minim invazive adecvate tratamentului acestora. În funcţie de gravitatea lor, se poate recurge desigur şi la tratamentele chirurgicale clasice .

 

                Vergeturile – aproximativ 90% dintre femei pot prezenta vergeturi în timpul şi după sarcină. Acestea au un aspect liniar, sunt  de culoare roşiatică iniţial iar după o perioadă de timp rămân de culoare  gălbui-albicioasă. Vergeturile sunt modificări  asemănătoare cicatricilor şi în esenţă se datorează modificărilor fibrelor de colagen şi a celor de elastină – acestea se denaturează în momentul în care pielea este supusă la anumite tensiuni externe

(întindere) şi se rup. În timpul  sarcinii, la nivelul abdomenului şi flancurilor, la nivelul sânilor care cresc în dimensiuni, pielea se întinde excesiv deteriorându-se structura acesteia. În urma acestui proces apar aceste vergeturi. În ciuda multitudinii de tratamente existente, doar tehnologiile laser aduc îmbunătăţiri evidente.

 

                Platforma Palomar StarLux 500 cu lungimea de undă 1540 nm este deocamdată singurul laser aprobat FDA şi care are o serie de studii clinice ce atestă dovada îmbunătăţirii cosmetice a acestor modificări până la 50-70% în funcţie de tipul de piele, vârsta pacientei şi alţi factori. Între şedinţele de tratament laser se pot utiliza produse cosmetice  speciale pentru vergeturi (bogate în vitamina E, diferite extracte de plante, etc.) pentru a aduce un plus de beneficii pielii în ceea ce priveşte elasticitatea şi hidratarea.

Laxitatea tegumentară (excesul de piele) – apare frecvent în perioada de lăuzie, imediat după naştere. Există însă unele femei a căror piele se reface complet după sarcină şi nu rămân cu astfel de modificări.  Acest lucru se datorează faptului că pielea lor nu își pierde elasticitatea și fibrele de colagen nu au de suferit. Astfel, pielea se retractă spontan într-o perioadă de timp (în câteva luni după naştere) şi se rearanjează la nivelul abdomenului.

 

Din păcate, un număr mare de femei rămân cu un anumit grad de exces tegumentar la nivelul abdomenului şi al sânilor care se lasă (ptoza mamară) după sarcină şi alăptare. Dacă acest exces tegumentar nu este foarte accentuat – cum este la marea majoritate a pacientelor - atunci acesta se poate corecta cu ajutorul metodelor non-invazive, fără timp de recuperare – tehnologiile de RF (radiofrecvenţă – monopolară, bipolară şi tripolară) dar şi tehnologiile laser cu domeniul lungimilor de undă în IR (infraroşu) – Skin Tyte. Ambele tipuri de tehnologii au acelaşi principiu, acela de a furniza o cantitate de energie în derm şi hipoderm (straturile mai profunde ale pielii) realizând astfel o contracţie imediată a colagenului, cu efect clinic vizibil imediat. Rezultatul final însă este vizibil abia la câteva luni (de regulă 3-4) datorită faptului că remodelarea colagenului propriu este un proces de lungă durată.

 

În general după sarcină, la nivelul abdomenului apar atât vergeturi cât şi exces tegumentar astfel încât cele două tehnologii (Palomar 1540 nm si IR-Skin Tyte sau RF) se pot combina în cadrul aceleaşi sesiuni de tratament. Uneori existând şi componenta de țesut adipos în exces, care dă un aspect inestetic, nedorit, se poate utiliza lipoaspiraţia asistată laser, care spre deosebire de lipoaspiraţia clasică produce şi un efect de retracţie a pielii. Toate aceste proceduri au timp de recuperare scurt şi un mare grad de satisfacţie din partea pacientelor. Dacă excesul de piele la nivelul  abdomenului este foarte mare atunci se poate apela la metode de tratament invazive cum ar fi chirurgia- abdominoplastia sau minim-abdominoplastia, intervenţii care au însă timp de recuperare prelungit şi recomandări specifice.

                În cazul sânilor acest exces de tegument produce o ptoză mamară (lăsare a sânilor) ceea ce le conferă un aspect neplăcut. În aceste situaţii de obicei intervenţiile chirurgicale  indicate sunt cele de tipul mastopexiilor (ridicarea sânilor prin reducerea tegumentului sânului) sau uneori chiar augumentare mamară – când pacienta doreşte şi o creştere în volum a sânilor.

                Melasma – sau pigmentarea în timpul și după sarcină (cloasma gravidică) apare sub forma unor pete maronii de diferite dimensiuni la nivelul feţei – de regulă pe frunte şi obraji. Cauza acestora o reprezintă modificările hormonale din timpul sarcinii şi aproape 50% din mămici prezintă această “mască de sarcină”. Uneori această pigmentare persistă o perioadă foarte lungă după sarcină şi are un aspect cosmetic neplăcut, iar uneori nu poate fi mascată nici cu machiaj (fond de ten, pudră). Pentru prevenţia apatiţiei acestora există câteva indicaţii foarte simple : protecţie solară cu factor peste 30 (ideal SPF 50+), protejarea feţei cu pălărie şi ochelari de soare, evitarea expunerii prelungite la soare. Cu toate acestea, din păcate melasma poate apare chiar şi dacă se respectă aceste reguli.  Pentru  tratamentul acestor modificări pigmentare, post-sarcină există terapiile laser şi lumină intens pulsată. De asemenea se pot utiliza agenți depigmentanți (creme, loţiuni) în combinaţie cu aceste tratamente. Lumina intens pulsată filtrată pe o anumită lungime de undă reprezintă tratamentul de elecţie al acestor leziuni pigmentare. În medie sunt necesare între 3 şi 5 şedinţe pentru obţinerea unui procent cât mai mare de reducere a pigmentului.  Combinat cu  lumina intens pulsată sau separat, se pot utiliza procedeele de exfoliere controlată a pielii de tipul peeling-urilor. Cel mai bine controlat ca profunzime este micropeeling-ul laser. Acesta îndepărtând un număr de microni din suprafaţa pielii (celulele moarte) aduce şi îmbunătăţiri remarcabile texturii pielii, leziunilor pigmentare dar şi ridurilor fine şi medii din diferite zone ale feţei. Răspunsul la aceste terapii depinde în mare măsură de localizarea pigmentului în piele – dacă este mai superficial (epiderm, derm superficial) atunci răspunsul la tratament este foarte bun.

                Dacă răspunsul la tratament este mai slab atunci înseamnă că o mare parte din pigment se află în straturile profunde şi ca urmare este nevoie ca la metodele anterioare să asociem un tratament laser fracţionat de profunzime, care ajunge să ţintească acest pigment profund. Dealtfel, marea majoritate a formelor de melasmă sunt mixte (cu componente atât superficiale cât şi profunde). Uneori terapiile de mai sus se pot combina în aceeaşi şedinţă când pacienta are timp să se recupereze şi doreşte şi îmbunătăţiri mai spectaculoase ale pielii feţei în termeni de pigment,

riduri şi textură. În toate situaţiile protecţia solară post tratament este obligatorie cu SPF mare (50+) cel puţin 6 săptămâni, astfel rata de refacere a pigmentului este considerabil mai mare.

                Acneea– apare în timpul sarcinii şi uneori persistă după această perioadă, datorită faptului că factorii hormonali modifică activitatea glandelor sebacee ale pielii, crescându-le secreţia. Microdermabraziunea este o procedură minim-invazivă  de exfoliere a feţei care se poate efectua atât în timpul cât şi imediat după naştere , care îmbunătăţeşte textura şi curăță pielea de excesul de sebum, prevenind astfel puseele de acnee. Această procedură se poate asocia cu produse cosmetice şi dermatocosmetice special destinate îngrijirii tenului cu acnee. Dacă există forme rebele de acnee, care nu răspund  la terapiile locale, există tratamente laser anti-acnee foarte eficiente.

                În urmă cu nu foarte mulţi ani terapiile acestor modificări neplăcute apărute în timpul sarcinii nu erau posibile, în prezent acestea sunt combătute eficient prin mijloace de tratamente moderne, minim-invazive, cu timp de recuperare foarte scurt şi cu rezultate pe măsură.

                Varicele şi venectaziile membrelor inferioare – varicele sunt dilatări varicoase ce apar la nivelul membrelor inferioare datorită unei predispoziţii moştenite precum şi datorită unor factori favorizanţi (statul în picioare  şi în şezut

excesiv, etc). Venectaziile sunt mici venişoare care uneori sunt în număr redus mai ales la nivelul coapsei, alteori fiind prezente în număr mare constituindu-se în adevărate reţele care conferă piciorului un aspect neplăcut. Dacă acestea au fost prezente şi înainte de sarcină, cu siguranţă ele s-au accentuat şi s-au agravat după sarcină. Modificările hormonale din timpul sarcinii precum şi presiunea venoasă crescută la nivelul membrelor inferioare sunt principalele motive de agravare ale acestui tip de afecţiuni după sarcină. Dacă venectaziile sunt doar deranjante cosmetic, varicele uneori sunt indicii ale unei boli venoase mai avansate şi anume insuficienţa venoasă.

                De aceea la 4-6 luni de la sarcină, dacă există astfel de modificări, sistemul venos trebuie explorat atât clinic cât şi paraclinic (ecografie doppler venoasă) pentru a lua o decizie corectă de tratament. Venectaziile se tratează eficient cu ajutorul  laserelor NdYag cu lungimea de undă de 1064nm şi răspund foarte bine la tratament dacă au până în 3-4mm diametru. Peste această dimensiune se poate utiliza scleroterapia precum şi flebectomiile ambulatorii (extragerea chirurgicală a venelor în anestezie locală, fară a fi nevoie de internare). Dacă există insuficienţă venoasă (confirmată prin ecografia Doppler venoasă)  sau boală varicoasă,   acestea se vor trata prin mijloace invazive clasice – chirurgia varicelor sau mai nou, prin procedeele de ablaţie endovenoasă laser (EVLA) care se efectuează fără internare cu mijoace de anestezie (analgo-sedare şi locală) care permit pacientului să plece la 30-40 minute după procedură.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro