Parteneri

Articole Beauty & Spa

CELULITA- PROBLEMA ESTETICA A EPOCII MODERNE
Esthetiq Magazine nr.15
Dr. Terezia Muresan

Omenirea a fost intotdeauna preocupata de frumusetea ideala a carei definitie a inregistrat variatii foarte largi de-a lungul timpului. Astfel, idealul de frumusete a fost cel mai adesea reprezentat de figuri feminine ale caror caracteristici fizice au variat in functie de epoca. Daca in perioada Renasterii idealul de frumusete feminina era reprezentat de figurile rubensiene, cu forme pline, idealul modern s-a schimbat. in epoca moderna, corpul femeii a inceput sa fie tot mai mult expresia dinamismului, a functionalitatii si preciziei, a armoniei, pierzand tot mai mult din caracteristicile rubensiene. Concomitent cu aceste schimbari, in prim-planul problemelor de estetica feminina a aparut celulita.

            Celulita-entitate etiopatogenetica care afecteaza un procent de peste 80% din populatia feminina pubertara si postpubertara, a fost indelung cercetata in ultimii ani. Este binecunoscut faptul ca aparitia celulitei implica o serie de dezechilibre endocrine-metabolice, care afecteaza in primul rand sistemul microcirculator si sistemele de epurare ale organismului. in plus, sunt afectate concomitent digestia, aparatul locomotor. Aspectul inestetic al cojii de portocala determina pacientele sa accepte de multe ori asa-zise solutii terapeutice menite sa rezolve  celulita. Din pacate, mult prea fecvent, astfel de tratamente nu au o baza stiintifica solida si mult prea rar dau rezultatele dorite.

           In ultimii ani, s-a dezvoltat o adevarata industrie care exploateaza coaja de portocala si care ofera aproape in permanenta noi metode terapeutice aflate inafara spectrului medical.Specialistii admit la ora actuala ca tratamentul celulitei nu este unul simplu si, din pacate multi actori aflati inafara spatiului medical, isi joaca numarul, in incercarea de tratare a acestei afectiuni, cu rezulate care de multe ori lasa de dorit.Acest lucru este posibil datorita faptului ca cercetarile stiintifice de calitate cu privire la etipatogenia si tratamentul acestei afectiuni nu sunt inca disponibile la scara larga, iar publicul larg nu este suficient de bine informat cu privire la alternativele terapeutice reale existente.

            Ca si in orice alta afectiune,si in cazul celulitei, terapeutii nu trebuie sa uite niciodata de principiul hippocratic Primum, non nocere, deci rezovarea considerentului estetic al celulitei sa nu fie pusa mai presus de efectuarea unui tratament de calitate.

 

Tema acestui articol, care se va extinde pe doua numere ale revistei, o constituie discutarea a doua alternative terapeutice utilizate de cabinetul nostru in tratamentul celulitei: remodelarea corporala non-invaziva cu Velashape si mezoterapia cu ace.

            Remodelarea corporala non-invaziva cu ajutorul dispozitivului Velashape castiga tot mai mult teren in tratamentul celulitei. Prin combinarea celor trei parametrii (lumina infrarosie, radiofrecventa bipolara si masajul mecanic cu role si vacuum), se obtin rezultate deosebite in tratarea celulitei. Va vom impartasi astazi cateva detalii ale rezultatelor obtinute de noi in tratarea celulitei, prin utilizarea dispozitivului Velashape. Pana in prezent, in cabinetul nostru au fost tratate peste 50 de paciente, care au prezentat grade diferite de celulita. Toate pacientele au observant o scadere circumferentiala variabila (de la 0.5 cm pana la 6-7 cm pierdere circumferentiala). Toate pacientele au observat grade diferite de imbunatatire a texturii pielii si un important efect de diminuare a laxitatii tegumentare. Reducerea circumferentiala a fost mai accentuata la pacientele care, intre sedintele de Velashape au efectuat exercitii fizice (chiar si de intensitate moderata), au pastrat o dieta echilibrata si au mentinut un grad satisfacator de hidratare.

            Studiile din literatura de specialitate sustin ca remodelarea corporala cu ajutorul dispozitivului Velashape este proportionala cu gradul de incalzire a tegumentului si cu intervalul de timp cat este mentinuta aceasta temperatura. Dezideratul tratamentului cu dispozitivul Velashape este atingerea unei temperaturi la nivelul tegumentului de peste 41 grade Celsius (putand ajunge pana la maximum 45 grade Celsius).intre paciente exista diferente extrem de  mari in ceea ce priveste ritmul de crestere a temperaturii tegumentare.Pacientele care desfasoara activitati fizice in mod regulat si care pastreaza o dieta echilibrata au un ritm de incalzire a tegumentului mult mai rapid cu posibilitatea mentinerii unor temperaturi de peste 41 grade Celsius timp mai indelungat, astfel incat actiunea celor trei parametrii ai dispozitivului sa se pastreze pentru un timp mai indelungat.Trebuie mentionat faptul ca exercitiul fizic mentine functionalitatea optima a microcirculatiei, a carei activare  in timpul tratamentului favorizeaza drenajul limfatic si al lichidului intestitial, cu scaderea circumferentiala consecutiva.

            Folosirea componentei mecanice a aparatului poate sa induca un anumit grad de discomfort, chiar o oarecare sensibilitate dureroasa, ale caror intensitate variaza in functie de toleranta individuala.in general, acest discomfort este resimtit mai intens la prima sedinta de tratament si diminueaza progresiv, pe masura continuarii sedintelor.

 

 

Chiar in timpul aceleiasi sedinte, gradul de discomfort diminueaza pe masura ce temperatura tegumentului creste.

           

Unul dintre putinele inconveniente ale tratamentului este  posibila aparitie a echimozelor, in special la pacientele care prezinta o fragilitate tegumentara accentuata,pe parcursul primelor tratamente.Pacientele care in antecedente au efectuat masaje anticelulitice clasice, prezinta un risc mult mai redus de aparitie a acestor echimoze.

            Remodelarea corporala cu ajutorul dispozitivului Velashape este deosebit de eficienta ca tratament de intretinere dupa lipoaspiratia asistata laser.Aceste paciente putem spune ca sunt candidatele ideale pentru tratamentul Velashape, deoarece resimt un grad redus de discomfort in timpul tratamentului si prezinta un ritm rapid de incalzire a tegumentului, cu posibilitatea mentinerii indelungate a unei temperaturi tegumentare de peste 43 grade Celsius.

            Prin componenta de skin-tightening efectuata de lumina infrarosie, laxitatea tegumentara diminueaza considerabil, fiind in multe situatii primul efect benefic remarcat de paciente, inainte chiar de aparitia reducerii circumferentiale.

            Dupa fiecare sedinta de Velashape persista pentru un interval variabil de timp roseata tegumentara si o senzatie similara cu febra musculara aparuta dupa efortul fizic.Am observat, la lotul nostru de paciente ca reducerea circumferentiala este mai accentuata la pacientele la care aceasta senzatie persista pentru una-doua zile consecutiv fiecarei sedinte, fapt care ar putea fi explicat prin amorsarea unor mecanisme modulatorii la nivelul microcirculatiei.

            Toate pacientele care au efectuat in cabinetul nostru tratamentul de remodelare corporala non-invaziva cu ajutorul dispozitivului Velashape au fost multumite de rezultatele obtinute.Gradul de satisfactie a fost diferit, aici intervenind o serie de variabile individuale pe care le-am mentionat mai sus.Consideram deosebit de importanta furnizarea acestor detalii cu privire la aceasta modalitate terapeutica moderna a celulitei.intr-o epoca a medicinei bazata pe dovezi, recomandam utilizarea dispozitivului Velashape pentru remodelarea corporala nonivaziva, deoarece eficacitatea sa in tratamentul celulitei este sustinuta atat de datele stiintifice privind utilizarea combinata a celor trei parametrii, cat si de rezulatele obtinute la cele peste 50 de paciente tratate in cabinetul nostru.

 

            In numarul viitor al revistei, vom continua discutia despre celulita si vom detalia un alt tratament utilizat in diminuarea ei: mezoterapia cu ace.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro