Parteneri

Articole Psihologie

Psih. Ramona Mihuţ

Adolescenţa este o perioadă dificilă, un moment de tranziţie între copilărie şi maturitate, astfel că mintea şi corpul suferă deopotrivă modificări. Cu toane şi momente de extaz, totul decurge atipic.

Dacă însă intră în joc şi coşurile, ai impresia că toată lumea se uită numai la imperfecţiunile de pe faţa ta.  Acneea este însă ceva trecător, trece uneori mai neaşteptat decât apare.

O problemă însă destul de importantă este modificarea în comportament şi gândire a adolescentului care suferă de această afecţiune. Adolescenţa, pubertatea, sunt vârste în care are loc formarea personalităţii. Un adolescent care suferă de acnee, mai ales unul introvertit, care nu îşi va manifesta deschis emoţiile, va încerca să treacă peste această problemă de unul singur. În cazul în care nu reuşeşte, în psihicul lui încep să se producă schimbări care vor fi greu de modificat şi ameliorat ulterior.

Acneea lasă deci urme, nu doar pe faţă, nu doar pe piele, ci şi asupra personalităţii, aceasta fiind cea mai frecventă şi dureroasă urmare. Şi aşa preocupaţi de felul cum arată, adolescenţii acneici sunt supuşi încă unei probe dureroase, la care pierd, de cele mai deseori, pentru câtva timp, până nu îşi recapătă tenul curat şi anume, proba încrederii în sine. Datorită faptului că acneea este un factor care afectează şi în plan psihologic, trebuie să reuşim să fim destul de puternici ca să găsim în noi alte calităţi pe care să le dezvoltăm şi prin ele să le demonstrăm semenilor şi prietenilor că dincolo de ten se ascund ideile şi gândurile noastre, că avem păreri pe care ştim să le apărăm şi de care suntem mândri, indiferent dacă arătăm puţin mai... punctaţi :) Tinerii sunt puternic afectaţi de aspectul feţei, băieţii îşi fac griji despre ce şi cum gândesc fetele şi invers. Toate aceste gânduri duc la lipsa încrederii în sine, ajungându- se de multe ori la diverse probleme de comunicare, de adaptare şi integrare socială. Uneori se ajunge la frustrare, sentimente de inferioritate, nesiguranţă etc.

Mai grav e faptul că cei care suferă de acnee au tendinţa de a se acuza pe ei înşişi, ceea ce e greşit. E important să conştientizeze faptul că nu e vina lor şi că tratamentele în domeniu au evoluat şi se poate găsi o soluţie pentru această problemă.

Acneea are un impact important asupra modului în care persoana vede viaţa:

• retragerea din mediul social,

• respect de sine scăzut,

• încredere în sine scăzută,

• depresie,

• ruşine,

• furie,

• preocupare,

• frustare,

• confuzie şi frustrare la administrarea tratamentului,

• situaţii dificile în relaţiile cu ceilalţi membrii ai familiei.

Faptul că nu reuşeşti să ai un ten perfect nu înseamnă că trebuie să îţi ascunzi faţa, înseamnă că e timpul să cauţi ajutorul unui specialist.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro