Parteneri

Articole Laser & IPL

Abordarea terapeutica moderna a venectaziilor
Esthetiq Magazine nr.15

Considerentul estetic a devenit tot mai mult parte integrantă a preocupărilor noastre zilnice. Vrem să fim mulţumiţi de felul în care arătăm, cu alte cuvinte, vrem să ne simţim bine în propria piele. Ca urmare recurgem la variate alternative pentru a ne îndeplini această dorinţă.

Vom discuta astăzi despre venectazii, afecţiuni vasculare care fac parte din sfera afecţiunilor care interferă cu considerentul estetic.

Ce sunt venectaziile?

În primul rând venectaziile trebuie diferenţiate net de varice. Deşi sunt ambele afecţiuni ale sistemului circulator, ele afectează vase sangvine de calibru diferit şi beneficiază de metode terapeutice distincte. Astfel, varicele reprezintă dilataţii ale venelor şi reprezintă o patologie chirurgicală severă, care poate avea un serios impact asupra stării de sănătate prin seria de complicaţii pe care o poate antrena dacă este lăsată netratată (tromboză venoasă profundă şi superficială, ulcerul varicos cu vindecare dificilă, modificări trofice ale pielii). Venectaziile reprezintă dilataţii ale unor vase sangvine de calibru redus (venule şi capilare), situate imediat sub tegument.

 

Cum arată venectaziile?

Venectaziile, care se pot localiza cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare sau la nivelul feţei, se prezintă sub forma unor linii albastre sau roşiatice, mai scurte sau mai lungi, fine, sau centrate de un punct şi având un aspect asemănător pânză de paianjen. În stadiile incipiente ale bolii, venectaziile apar pe partea externă a coapselor şi a gambelor şi pot forma în timp adevărate reţele , a căror coloraţie variază în funcţie de adâncimea la care sunt situate venectaziile.Venectaziile au un potenţial de extindere destul de mare, în special în prezenţa unor factori favorizanţi.

 

De ce apar venectaziile?

În etiopatogenia venectaziilor este incriminată, pe de o parte predispoziţia genetică şi constelaţia hormonală, iar pe de altă parte acţiunea unor factori precipitanţi. Predispoziţia genetică acţionează în aproximativ 90% din cazuri, alături de constelaţia hormonală, astfel că principalele victime ale acestei afecţiuni sunt femeile. Combinaţia hormonală prezentă la femei tinde să relaxeze pereţii vaselor, astfel că variaţiile înregistrate prin administrarea de contraceptive orale şi alte medicamente care conţin estrogeni şi progesteron, sarcina şi instalarea menopauzei, cresc riscul de apariţie a venectaziilor.Pe lângă factorii menţionaţi mai sus, orostatismul prelugit (statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp), expunerea la soare, consumul de alcool şi fumatul cresc riscul apariţiei venectaziilor. Persoanele supraponderale, cu un regim alimentar dezechilibrat sunt predispuse la apariţia venectaziilor. Unii specialişti incriminează epilarea cu ceară fierbinte, băile fierbinţi şi sauna, ca fiind factori predispozanţi ai apariţiei venectaziilor.

Cum tratăm venectaziile?

Venectaziile, prin absenţa unei simptomatologii subiective caracteristice, pun mai mult probleme de ordin estetic, astfel că tratamentul lor a constituit întotdeauna o provocare pentru chirurgul estetician,  chirurgul vascular sau medicul dermatolog. Decizia tratării venectaziilor este, în acest fel, o chestiune de decizie personală şi nu o indicaţie medicală.

În tratamentul venectaziilor, există la ora actuală două categorii de variante terapeutice: scleroterapia şi tratamentele laser.

Înainte de luarea oricărei decizii terapeutice, istoricul pacientei/pacientului cu venectazii trebuie clarificat cu atenţie, deoarece prezenţa, alături de venectazii a venelor varicoase, impune rezolvarea terapeutică a venelor variocase şi abia apoi a venectaziilor. Neglijarea acestui aspect şi tratarea venectaziilor fără sancţionarea terapeutică a varicelor, duce la insuccesul tratării venectaziilor, care vor recidiva, în condiţiile persistenţei insuficienţei venoase caracteristică varicelor.

Odată această problemă de tactică şi succesiune terapeutică fiind rezolvată, rămâne să alegem varianta corespunzătoare de tratament a venectaziilor.

Scleroterapia este definită ca metoda prin care se injectează în interiorul lumenului venectaziilor o substanţă chimică cu caracter iritant, care cauzează alterări ireversibile la nivelul peretelui vascular, cu inducerea consecutivă a fibrozei vasului respectiv şi închiderea lumenului acestuia. În mod teoretic, orice substanţă poate fi folosită pentru scleroterapie. La ora actuală, există pe piaţă o gamă largă de produse de scleroterapie (Tetradecil sulfat de sodiu, Polidocanol, Glicerină cromată etc). Selectarea tipului de produs utilizat pentru scleroterapie este dictată în primul rând de calibrul venelor ectaziate, dar şi de preferinţa chirurgului (fiecare specialist va  alege produsul cu a cărui uitilizare a obţinut cele mai bune rezultate). În cazul în care nu există probleme de sănătate semnificative ale pacientei/pacientului, evaluarea timpilor de coagulare anterior scleroterapiei este suficientă. Pacienţii trebuie informaţi că nu vor avea picioare perfecte, dar că va fi vizibilă o îmbunătăţire cosmetică semnificativă.

Terapia laser utilizată în tratamentul afecţiunilor vasculare încă din anii 1970 a luat avânt în ultimii ani, odată cu dezvoltarea aparaturii laser care să producă lungimi de undă care să satisfacă cerinţele necesare tratării venectaziilor (lungime de undă mai bine absorbită de hemoglobina din vasul de sânge decât de ţesuturile adiacente, penetrabilitate până la nivelul vasului ţintă, suficientă energie pentru a închide vasul de sânge, fără afectarea tegumentului). La ora actuală, aceste deziderate sunt cel mai bine îndeplinite de laserul Nd-Yag 1064 nm, a cărui eficienţă în tratamentul venectaziilor este foarte ridicată. Aplicarea cremei anestezice anterior tratamentului şi eventual efectuarea unor anestezii topice,  fac ca acest tratament să fie foarte bine tolerat. La momentul aplicării undelor laser, venectaziile dispar, urmând ca locul lor să fie luat de o zonă hiperpigmentată , dată de distrucţia vasului de către unda laser, zonă care dispare în 4-6 săptămâni după tratament.  Uneori după tratament zona tratată se umflă uşor  necesitând aplicarea unui unguent antiinflamator  şi gheaţă. În general după tratament zona este bandajată compresiv pentru 24h. În general pacienţii percep acest tratament ca fiind fără disconfort şi au un grad de satisfacţie mare datorită rezultatului.

În loc de concluzii...venectaziile, a căror prezenţă poate constitui un important inconvenient estetic, beneficiază la ora actuală de metode moderne de tratament, a căror eficiență este demonstrată atât de studiile din literatura de specialitate, cât şi de experienţele pozitive ale pacientelor/pacienţilor.

Quality Medical Clinic Srl © 2011 Termeni si conditii de utilizare
Hosted by Host4All.Ro